آب یک پشتیبان ساختاری برای گیاه فراهم می کند که علاوه بر خنک کردن گیاه، مواد معدنی را به تمام مکان های مناسب آن منتقل می کند. اما آیا آبیاری گیاهان آپارتمانی نیاز به زمان بندی و برنامه خاصی دارد؟ در این پست از شهر گل ماهک شما را با طرز آبیاری و نکات مربوط به آن بیشتر آشنا خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
از کجا بفهمیم گل نیاز به آب دارد؟
اجازه بدهید تا در ابتدا شما را با فرآیند جریان آب در گیاهان بیشتر آشنا کنیم. مسلما ترسیم این وضعیت به شناخت بیشتر شما از گیاه آپارتمانیتان کمک بسزایی خواهد کرد. سلول های گیاهی را همانند بالن های آبی در نظر بگیرید که با پر شدن از آب سفت شده و گیاه شما صاف می ایستد. اما زمانی که گیاه با کمبود آب مواجه شود، سلولها تخلیه شده و گیاه پژمرده به نظر میرسد. این حالت نشانه واضح کم آبی گیاه است که با خشکی خاک گلدان همراه می شود. گیاهان همچنین سلولز تولید می کنند که به آنها کمک می کند شکل خود را حفظ کنند. اما فشار آبی که درون گیاه جریان می یابد به آن کمک می کند تا شکل خود را بهتر از سلولز تنها به دست آورده و حفظ کند.
هنگامی که گیاه خود را آبیاری می کنید، یک فرآیند نامرئی به نام تعرق رخ می دهد. خورشید آب برگها را از طریق منافذ روزنه ای آنها تبخیر کرده و باعث از دست رفتن آب در برگ می شود. این یک روش عالی است، زیرا آب موجود گیاه به منطقه با نیاز بیشتر جریان می یابد. در حالت ایده آل، آب از ریشه بیرون کشیده می شود، اما اگر ریشه ها خشک باشند، آب از خود برگ ها گرفته می شود.
چند روز یکبار باید به گلها آب داد؟
درست همانند نیاز نوری متفاوت، گیاهان مختلف به مقادیر متفاوتی از آب نیاز دارند. برای درک مقدار آب دادن به گلدان یا میزان آبی که ممکن است گیاهان شما نیاز داشته باشند، به محیط طبیعی گیاهان آپارتمانی خود فکر کنید: آیا آنها گرم و خشک هستند یا بارانی و استوایی؟
گیاهان بومی بیابان مانند ساکولنت ها دوست دارند خشک بمانند و از آبیاری کمتر سود می برند. ساکولنتها از محیطهای گرم و خشک میآیند، ترجیح میدهند کمتر از گیاهان زیستگاههای گرمسیری آبیاری شوند و ویژگی فیزیکی آنان به عنوان مثال برگ های گوشتی، ساقه های ضخیم یا ریزوم ها به ظرفیت ذخیرهسازی رطوبت مربوط میشود. برخی از آنها دارای سیستم ریشه کم عمقی هستند که نشان دهنده رشد در مکان هایی است که باران نادر است و به ندرت به اندازه ای است که اعماق زمین خیس شود. هنگامی که گیاهان ساکولنت را آبیاری می کنید، مطمئن شوید که خاک گلدان آنها کاملاً خشک است و چند هفته قبل از آبیاری مجدد صبر کنید.
برخلاف گیاهان ساکولنت، گیاهان گرمسیری مانند برگ انجیری یا سرخس لانه پرنده برای بارندگی های مکرر در محیط های طبیعی خود استفاده می شوند. آنها با ویژگی های ساکولنت برای ذخیره آب و تحمل خشکی تطبیق نیافته اند. این گیاهان برگدار با آبیاری های مکرر، تقریباً یک بار در هفته، رشد می کنند.
گیاهان به چه میزان آبیاری نیاز دارند؟
علاوه بر تنوع گیاه، اندازه آن نیز تعیین کننده میزان آب مورد نیاز آن است. خاک گلدان مانند اسفنج است. در گلدان های کوچکتر با خاک کمتر، خاک سریعتر از گلدان های بزرگتر با خاک زیاد خشک می شود. اگر دو گیاه مشابه دارید و یکی از دیگری بزرگتر است، یکی بیشتر از دیگری به آب نیاز دارد.
نحوه آب دادن به گیاهان آپارتمانی
✅ مرحله 1: خاک گلدان خود را برای تشخیص خشک بودن آن بررسی کنید. اکثر گیاهان در فاصله خشک شدن کامل بین دو آبیاری سود می برند. برخی از گیاهان رطوبت دوست مانند سرخس را می توان زمانی که خاک عمدتاً خشک است دوباره آبیاری کرد.
✅ مرحله 2: اگر خاک خشک است، ظرف آبیاری را با آب هم دمای اتاق پر کنید. برخی از گیاهان ممکن است به آب لوله کشی حساس باشند. سعی کنید یک شب قبل از آبیاری گیاهان آپارتمانی آب آنها را بصورت جداگانه بردارید.
✅ مرحله 3: آب ظرف را به طور یکنواخت در اطراف گیاه آبیاری کنید. شما می خواهید خاک را اشباع کنید اما گِل ایجاد نکنید. از پاشیدن آب روی شاخ و برگ گیاه خودداری کنید که می تواند باعث ایجاد لکه های قارچی یا باکتریایی شود. (مگر اینکه گیاه شما اپی فیت بدون خاک باشد)
✅ مرحله 4: تا یک چهارم یا یک سوم حجم خاک گلدان را آبیاری کنید. برای گلدان های بدون سوراخ زهکشی، به میزان آب مصرفی توجه داشته باشید. برای گلدان هایی که دارای سوراخ زهکشی هستند، به اندازه ای آبیاری کنید که آب اضافی از کف گلدان خارج شود. می توانید اجازه دهید آب به مدت 15 تا 30 دقیقه در نعلبکی یا ظرف زیرین گلدان باقی بماند و اجازه دهید ریشه گیاه بیشتر خیس بخورد، سپس آن را دور بریزید.
آیا باید برنامه آبیاری را تنظیم کنم؟
مسلما گیاهان تمایلی به آبیاری بیش از حد یا غرقاب شدن ندارند. اگر خاک گلدان برای مدت زیادی خیس بماند، گیاه شما ممکن است شروع به ریزش برگ کرده یا دچار پوسیدگی ریشه شود. از سوی دیگر، اگر خاک گیاه شما به طور مداوم بیش از حد خشک است، به احتمال زیاد از آبیاری کمی برخوردار است.
اما کاری که باید انجام دهید این است که در عادات مراقبت از گیاهان خود انعطاف پذیر باشید. به برنامه سخت گیرانه پایبند نباشید، آبیاری دقیقاً در همان روز در هفته ممکن است بیشتر از فایده، مضرر باشد. از آن روز برای بررسی گیاهان خود استفاده کنید و فقط به آنهایی که نیاز دارند آب بدهید.
نکته حرفه ای که در مورد آبیاری گیاهان آپارتمانی بهتر است به آن توجه داشته باشید این است که اضافه کردن آب به خاک گلدان آسانتر از کم کردن آن است. اگر نگران هستید که ممکن است گیاهان خود را کمتر از نیاز آبیاری کنید، در عوض در آبیاری خود اشتباه خواهید کرد.
آیا فصل ها بر میزان آب مورد نیاز گیاهان تأثیر می گذارند؟
تغییرات فصلی بیرون از خانه بر رشد گیاهان شما در داخل تأثیر می گذارند. در مورد آبیاری گیاهان آپارتماین در تابستان بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که در طول فصل رشد مانند تابستان، خورشید قویتر و طولانیتر است. بیشتر گیاهان آپارتمانی، از جمله ساکولنت ها، از آبیاری های مکرر سود می برند. ساکولنتهایی که خوشبختانه یک ماه بدون آب سپری میکنند در حالی که به لطف روزهای کوتاهتر با نور کمتر در زمستان نیمهخواب هستند، ممکن است در تابستان هر هفته نیاز به آبیاری داشته باشند. در حالی که گیاهان گرمسیری ممکن است دو بار در هفته به آب نیاز داشته باشند، در مقایسه با هر 1 تا 2 هفته در زمستان.
نکات طلایی آبیاری گیاهان آپارتمانی
برای آبیاری گیاهان آپارتمانی و سالم ماندن آنها باید قوانین طلایی را رعایت کنید:
✔ بیشتر گیاهان آپارتمانی آب گرم یا ولرم را به آب سرد که می تواند به گیاه شما شوک وارد کند ترجیح می دهند. آب گرم به بهترین شکل جذب خاک می شود.
✔ برخی از گیاهان آپارتمانی به آب لوله کشی حساس هستند. قبل از استفاده اجازه دهید آب یک شبانه روز باقی بماند تا کلر آن از بین برود.
✔ گیاهان در گلدان های بزرگ به دلیل حجم خاک گلدان، کندتر از گیاهان در گلدان های کوچک خشک می شوند.
✔ سعی کنید هنگام آبیاری آب روی برگ های گیاهتان نپاشید. یک واقعیت جالب این است که بیشتر گیاهان گرمسیری دارای برگ های مومی هستند زیرا بارندگی در محیط طبیعی آنها، جنگل بارانی، می تواند بیش از حد باشد. برگ های مومی به سر خوردن آب کمک کرده و از خطر عفونت های قارچی یا کپک روی خاک جلوگیری می کند.
✔ انتظار داشته باشید که گیاهان را بیشتر در نور شدیدتر و در نور کم به میزان کمتر آبیاری کنید، مگر اینکه ساکولنت مقاوم به خشکی باشند.
✔ اگر از آبیاری بیش از حد می ترسید، ابتدا به علائم تشنگی، مانند چروک شدن برگ ها برای گیاهان آبدار یا افتادگی ساقه برای گیاهان گرمسیری، همراه با خاک خشک گلدان، توجه کنید.
بهترین زمان برای آبیاری گیاهان چه وقتی از روز است؟
بیشتر گیاهان تمایل دارند در ساعات صبح آبیاری شوند. آنها نیاز به دریافت آب قبل از تابش نور خورشید و تبخیر آبشان را دارند. آبیاری در ساعات صبح نیز یک استراتژی خوب برای گیاهانی است که به اندازه دلخواهشان نور طبیعی خورشید دریافت نمی کنند، زیرا ساعات متعدد تابیدن نور در طی روز به تبخیر فوری آب کمک کرده، در نتیجه خاک گلدان آنها برای مدت طولانی در رطوبت باقی نمی ماند.