به عنوان یک باغبان یا علاقمند به پرورش گیاهان ممکن است رشد نکردن گیاه آپارتمانی برای شما تعجب آور باشد. دلایل مختلفی از آبیاری تا کمبود مواد مغذی می توانند علت توقف شد گیاه باشند. اما نگران نباشید چرا که در این پست از شهر گل ماهک قصد داریم تا شما را با این موارد و راه حل برطرف کردن آنها آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
علل رشد نکردن گیاه آپارتمانی
تشخیص اینکه چرا گیاه شما رشد نمی کند ممکن است دشوار باشد، بنابراین برای یافتن محتملترین دلایل، اجازه بدهید به همه علل بالقوه و چگونگی کمک به گیاه نگاه دقیقتری بیندازیم.
1. فصل پاییز یا زمستان
همانند حیوانات در خواب زمستانی، گیاهان آپارتمانی نیز در فصول سرد سال به خواب زمستانی می روند. نور خورشید از قدرت کمی برخوردار است، بنابراین هوا زودتر تاریک می شود و هوای محیط بیرون سردتر است. در این زمان از سال، گیاه شما وارد خواب زمستانی شده و در حال استراحت است در نتیجه رشد نخواهد کرد، حتی اگر همه چیز درست انجام شده باشد. هدف مراقبت از گیاهان در پاییز و زمستان بزرگتر کردن آنها نیست، بلکه حفظ سلامت آنها است. هنگام مراقبت از گیاه در این فصل از سال، توجه به چند نکته بسیار حائز اهمیت است:
- گیاهان خود را کمتر آبیاری کنید و اجازه دهید تا خاک آن خشک شود.
- گیاهان خود را به پنجره نزدیک کنید.
- کوددهی در پاییز و زمستان انجام ندهید.
این اقدامات به حفظ سلامت گیاه در طول پاییز و زمستان کمک می کند، اما همچنین شروع رشد را با رسیدن دوباره بهار بسیار آسانتر می کند! اگر گیاه شما نیاز به بهبودی پس از پاییز و زمستان سخت داشته باشد، رشد آن در بهار و تابستان دیرتر آغاز می شود. بنابراین حفظ سلامت گیاه در این زمان بهترین کاری است که می توانید برای آن انجام دهید. گیاه شما در بهار و تابستان دوباره شروع به رشد می کند. متأسفانه در این مدت صبر بهترین دوست شماست.
2. عدم دریافت نور خورشید کافی
همه گیاهان آپارتمانی برای فتوسنتز و رشد به میزانی از نور خورشید نیاز دارند. برخی از گیاهان ممکن است نسبت به بقیه به نور بیشتری نیاز داشته باشند، اما همه آنها به میزان معینی از نور نیاز دارند. اگر متوجه شدهاید گیاه شما اصلاً رشد نمی کند و در یک نقطه کاملاً تاریک در خانهتان قرار دارد، احتمالاً گیاه شما به نور خورشید کمی بیشتر نیاز دارد. با این حال، اگر گیاه شما در یک نقطه روشن است که حتی ممکن است نور مستقیم خورشید را دریافت کند، ممکن است لازم باشد گیاه خود را به یک نقطه تاریکتر منتقل کنید. بیشتر گیاهان نور آفتاب روشن اما غیر مستقیم را ترجیح می دهند.
زمانی که مطمئن نیستید که گیاه شما چه چیزی را ترجیح می دهد، یک نقطه روشن در خانه خود پیدا کنید که تا گیاه تان در طول بعدازظهر در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرد. نور مستقیم خورشید در طول صبح برای اکثر گیاهان مناسب است. پس از چند هفته، گیاه خود را بررسی کنید تا ببینید آیا دوباره شروع به رشد کرده است یا خیر. اگر رشد نکردن گیاه آپارتمانی همچنان ادامه داشته باشد، احتمالا گیاه شما از برخی دلایل دیگر موجود در این لیست راهنما رنج می برد.
3. عدم دریافت آب کافی
یکی دیگر از دلایل رایج رشد نکردن گیاهان آپارتمانی این است که آب کافی دریافت نمی کنند. برخی از گیاهان مانند ساکولنت ها و کاکتوس ها دوست دارند در خاک خشک رشد کنند، اما بیشتر گیاهان آپارتمانی ترجیح می دهند خاک آنها حداقل چند روز قبل از خشک شدن مرطوب باشد.
یک راه آسان برای تشخیص اینکه گیاه شما به آب نیاز دارد یا خیر، بررسی ساقه یا برگهای چروکیده یا برگهای کمی پژمرده است. از آنجایی که ساقه ها و یا برگ ها به طور معمول پر از رطوبت هستند، بنابراین رنگ های عمیقتری دارند و پر به نظر می رسند. اگر ساقه ها و برگ ها خشک باشند، این ساقه ها چروکیده به نظر می رسند، زیرا دیگر با رطوبت کافی پر نمی شوند.
ساده ترین راه برای آبیاری صحیح گیاه این است که با فرو کردن انگشت خود در خاک، خاک گیاه خود را بررسی کنید. اگر سطح بالای خاک به عمق 5 سانتی متر خشک باشد، وقت آن رسیده است که گیاه خود را آبیاری کنید. قبل از خشک شدن بالای خاک، گیاه خود را آبیاری نکنید زیرا در خطر آبیاری بیش از حد گیاه خود خواهید بود. برخی از گیاهان، مانند نیلوفر صلح یا اسپاتی فیلوم، دوست دارند در خاکی که همیشه مرطوب است قرار بگیرند، بنابراین قبل از آبیاری مجدد اجازه ندهید خاک خیلی خشک شود.
4. عدم دریافت مواد مغذی
گیاهان برای رشد در فصل رشد به مواد مغذی نیاز دارند. این مواد مغذی برگها را سالم نگه میدارند، اما به گیاه انرژی کافی برای رشد دادن برگهای جدید میدهد. بنابراین کمبود مواد مغذی ممکن است با علائمی مانند کوچک ماندن برگ گیاهان ظاهر شود. اگر گیاه شما در معرض نور خورشید قرار می گیرد و از نحوه آبیاری خود بسیار راضی است، ممکن است لازم باشد گیاه خود را کود دهید. مواد مغذی برای رشد و سلامت گیاه ضروری هستند.
به طور متوسط، یک گیاه آپارتمانی باید هر 14 روز یک بار تا یک بار در ماه با کود مایع کوددهی شود. کود مایع سادهترین روش برای کود دادن به گیاه است، زیرا کنترل دوز آن آسانتر است و میتوانید آن را به آبی که قبلاً گیاه خود را با آن آبیاری میکنید اضافه کنید. حتماً هر گیاه را بصورت جداگانه در مورد هر چند وقت یکبار کوددهی به منظور دریافت بهترین نتیجه کوددهی کنید.
5. پر شدن ریشه گیاه
گیاهان معمولاً در طول فصل بهار و تابستان کمی رشد می کنند. به دلیل این رشد، بیشتر گیاهان باید یک بار در سال یا هر 2 سال یک بار تعویض گلدان شوند. ریشه آنها در حال پخش شدن است و آرام آرام کل گلدان را در بر می گیرند. زمانی که گیاه شما ریشهدار می شود، به این معنی است که جایی برای رشد این ریشه های در حال گسترش برای حمایت از رشد گیاه وجود ندارد. ریشه ها شروع به دور زدن کف گلدان می کنند تا راهی برای خروج پیدا کنند. زمانی که گیاه شما برای مدت طولانی ریشه دار شود، دیگر نمی تواند رشد خود را پشتیبانی کند و به سادگی رشد خود را متوقف می کند. در کنار رشد آهسته، ممکن است شاهد زرد شدن و از بین رفتن برگها نیز باشید. این گیاه برای حفظ انرژی رشد برگ های جدید، این برگ ها از بین برده یا رشد گیاه را متوقف می کند.
اگر متوجه این اتفاق شدید، راه حل شما به منظور کمک به گیاه ساده است، گیاه خود را در گلدان بزرگتر بکارید. حتما از گلدانی استفاده کنید که تنها 1 یا 2 سایز بزرگتر از گلدان فعلی باشد. از طرفی اگر گیاه خود را در یک گلدان بزرگتر قرار دهید، در خطر آبیاری بیش از حد گیاه خود قرار خواهید گرفت.
گیاه شما فقط زمانی با گلدانی که خیلی بزرگ است دچار چالش می شود که ریشه ها شروع به دور زدن کف گلدان کنند. اگر هنوز با چنین شرایطی در گیاه خود مواجه نشدهاید احتمالا گیاه شما هنوز دارای فضای کافی است و نیازی به تعویض گلدان نخواهید داشت.
6. بیماری یا آلودگی گیاه
متأسفانه گاهی اوقات گیاهان آپارتمانی بیمار و یا آلوده به آفات می شوند. اگر تصور می کنید ممکن است این مورد در مورد گیاه شما اتفاق افتاده و دلیل رشد نکردن گیاه آپارتمانی باشد، نگاه دقیقتری بیندازید و سعی کنید بر اساس آن مشکل را درمان کنید. شناسایی آفات گیاهان معمولاً بسیار آسان است. اگر روی برگ ها یا ساقه های گیاه خود خزیدن دیدید، به احتمال زیاد دچار هجوم شده اید.
برخی از آفات مانند کنه های عنکبوتی بسیار کوچک هستند و به احتمال زیاد نمی توانید آنها را با چشم غیر مسلح ببینید. با این حال، این کنههای عنکبوتی رشتههایی مانند تار عنکبوت را روی گیاه شما باقی میگذارند. تشخیص این موارد بسیار آسان است و باید به شما بگوییم که با کنه های عنکبوتی سر و کار دارید.
7. دمای نامناسب رشد نکردن گیاه آپارتمانی
یکی دیگر از دلایل احتمالی رشد نکردن گیاهان آپارتمانی مناسب نبودن دما است. بنابراین، اگر گیاهان آپارتمانی شما رشد نمی کنند، باید دمایی که در معرض آن قرار دارند را بررسی کنید. به طور کلی، گیاهان آپارتمانی که در خانه یا در مطب رشد می کنند، به دمایی بین 18 تا 23 درجه سانتی گراد (64 تا 73 درجه فارنهایت) نیاز دارند.
مهم است که از حداکثر دما تجاوز نکنید زیرا گیاهان داخلی قادر به مقابله با دمای بسیار بالا نیستند. این امر به ویژه در صورتی صادق است که سطوح نور یا رطوبت هوا با محیط طبیعی آنها مطابقت نداشته باشد. به همین ترتیب، دمای پایین یا حداقل می تواند به رشد آنها آسیب برساند و حتی باعث مرگ گیاه شود. این برای گیاهان در فضای باز که تحمل داخل خانه را ندارند متفاوت است. بنابراین، اگر می خواهید گیاهانتان رشد درستی را طی کنند، باید همیشه آنها را در دمای متوسط نگه دارید.
در این پست شما را با دلایل توقف و رشد نکردن گیاه آپارتمانی آشنا نمودیم. آیا تا به حال شما نیز با چنین مشکلی مواجه شدهاید؟ ما منتظر شنیدن تجربیات شما در بخش دیدگاه ها هستیم.