فسفر یک ماده مغذی حیاتی برای گیاهان است که به آنها اجازه رشد و نمو می دهد. بدون دریافت فسفر کافی از خاک، گیاهان قادر نیستند آنطور که باید رشد کنند. قبل از اینکه جستجوی خود را برای پیدا کردن یک کود فسفر بالا شروع کنید، بیایید نگاهی به اهمیت فسفر برای گیاهان بیندازیم و اینکه چگونه می توانید آنها را به اندازه کافی مصرف کنید. با شهر گل ماهک همراه باشید.
خواص کود فسفر بالا برای گیاهان
گیاهان از فسفر برای تبدیل سایر مواد مغذی به بلوک های ساختمانی کمک گرفته و می توانند به ایجاد سلول ها و رشد جدید استفاده کنند. علاوه بر این گیاهان برای ایجاد ریشه ها و شاخساره های سالم به فسفر نیاز دارند.
فسفر نقش کلیدی در فتوسنتز، متابولیسم قندها، ذخیره و انتقال انرژی، تقسیم سلولی، بزرگ شدن سلول و انتقال اطلاعات ژنتیکی دارد. فسفر باعث رشد سالم ریشه شده، رشد زودرس شاخه ها را افزایش می دهد. این ماده پوشش زمین را برای محافظت در برابر فرسایش سرعت بخشیده، کیفیت محصولات میوه، سبزیجات و غلات را افزایش داده و برای تشکیل بذر حیاتی است.
فسفر کافی باعث افزایش راندمان مصرف آب گیاه، بهبود کارایی سایر عناصر غذایی مانند نیتروژن، مقاومت در برابر بیماری در برخی گیاهان، کمک به گیاهان برای مقابله با دمای سرد و تنش رطوبتی، تسریع بلوغ گیاه و محافظت از محیط زیست از طریق رشد بهتر گیاه می شود.
زمانی که فسفر در دسترس گیاهان کم باشد، نمی توانند به درستی رشد کنند و ممکن است علائم کمبود فسفر را نشان دهند.
علائم شایع کمبود فسفر در گیاهان
گیاهانی که فسفر کافی دریافت نکنند می توانند مشکلات زیر را نشان دهند:
- رشد آهسته
- شاخ و برگ زرد مات
- کاهش گل و میوه دهی
- قرمز شدن ساقه ها
- گاهی اوقات بنفش شدن رنگ برگها
- لکه های زرد در برگها
علت اهمیت فسفر در خاک
گیاهان مواد مغذی خود را از خاکی که در آن رشد می کنند به دست می آورند. خاک سالم حاوی مقدار زیادی فسفر به شکل فسفات است، اما با گذشت زمان مقدار موجود آن برای استفاده گیاهان کاهش می یابد. هنگامی که این اتفاق می افتد، اگر می خواهید گیاهان شما قادر به رشد باشند، باید برای افزایش مقدار فسفر در خاک با اضافه کردن کود فسفر بالا یا 10-52-10 NPK وارد عمل شوید.
ریشه گیاهان تنها زمانی می توانند فسفر را از خاک بدست آورند که در آب خاک حل شود. از آنجایی که تنها غلظت های بسیار پایینی از فسفر در آب خاک وجود دارد، باید به طور مداوم از مواد معدنی و مواد آلی خاک برای جایگزینی فسفر جذب شده توسط گیاهان پر شود.
فسفر موجود در مواد آلی خاک برای جذب گیاه در دسترس نیست تا زمانی که میکروب های خاک ترکیبات آلی را به فسفات معدنی ساده تبدیل کنند. ریشه های گیاه عموماً فسفر را به عنوان یون های ارتوفسفات معدنی جذب می کنند.
علت کاهش فسفر خاک
هنگامی که هوا سرد است یا زمانی که بارندگی شدید وجود دارد، می تواند منجر به شسته شدن فسفر از زمین شود و باعث کمبود موقت آن شود. هنگامی که PH خاک شما خیلی پایین است (بیش از حد اسیدی) این شرایط نیز می تواند منجر به کمبود فسفر شده و می تواند تأثیر منفی بر دسترسی مواد مغذی داشته باشد. علل دیگر می تواند استفاده بیش از حد از علف کش ها باشد که باعث آسیب یا کیفیت و ساختار ضعیف خاک می شود. بنابراین در چنین مواردی باید از کود فسفر بالا استفاده شود.
نحوه اضافه کردن فسفر به خاک
بهترین راه برای افزودن مجدد فسفر به خاک، استفاده از کود با فسفر بالا مانند 10-52-10 NPK برای جایگزینی مواد مغذی از دست رفته است. از آنجایی که انواع مختلفی از کودها برای برطرف کردن این مشکل وجود دارد، مهم است که نسبت NPK را بررسی کنید تا مطمئن شوید که کود مورد نظر شما دارای چه مقدار فسفر بالایی است.
عدد میانی در مقادیر NPK چاپ شده روی بسته بندی کود به شما می گوید که کود حاوی چه مقدار فسفر به عنوان درصدی از جرم کل آن است. هرچه عدد میانی بیشتر باشد، فسفر بیشتری در کود وجود دارد.
اعداد دیگر به شما خواهند گفت که کود حاوی چه مقدار نیتروژن و پتاسیم است. این مواد نیز همچنین از سایر مواد مغذی مهم برای رشد گیاه هستند.
اثر pH خاک بر دسترسی گیاهان به فسفر
بسیاری از عوامل خاک بر دسترسی گیاهان به فسفر تأثیر میگذارند، از جمله نوع و مقدار مواد معدنی خاک رس، غلظت فسفر، عوامل مؤثر بر فعالیت ریشه (مانند هوادهی و تراکم)، میزان رطوبت خاک، دما، تأمین کافی سایر مواد مغذی ضروری گیاه و ریشه. علاوه بر این ویژگی محصول، pH خاک (اسیدی یا قلیایی) به میزان زیادی بر دسترسی فسفر به گیاهان تأثیر میگذارد.
به عنوان مثال هنگامی که PH خاک شما خیلی پایین است افزودن فسفر بیشتر ممکن است به شما کمکی نکند، زیرا این سطح pH خاک نمی تواند فسفر را در دسترس محصولات کشاورزی قرار دهد. اگر PH خاک شما نرمال است، می توانید از کود با فسفر بالا برای درمان کمبود استفاده کنید.
کود فسفر بالا برای چه گیاهانی مناسب است؟
اکثر گیاهان یکساله (گیاهانی که در یک سال رشد می کنند، تولید مثل می کنند و می میرند) با شروع رشد به مقادیر زیادی فسفر نیاز دارند. گیاهانی که در هوای سرد رشد می کنند و دارای ریشه های محدود و رشد سریع بالایی هستند، مانند کاهو، مصرف کننده فسفر بالا هستند. حبوبات همچنین به مقدار زیادی فسفر نیاز دارند.
زمان مصرف کود فسفر بالا
فسفر در عرض چند روز تا دو هفته پس از افزودن کود بیشتر در دسترس گیاه خواهد بود و با گذشت زمان به آرامی کاهش می یابد. هنگامی که در پاییز استفاده می شود، به مدت چهار تا شش ماه قبل از جذب گیاه در خاک باقی می ماند.
گیاهان زمانی که در اوج رشد خود هستند بیشترین فایده را از کود اعمال شده خواهند برد و بهار یکی از آن زمان هاست! بهترین زمان برای کوددهی با کود فسفر بالا وقتی است که بسیاری از گیاهان در فصل بهار از حالت خواب خارج می شوند و به عنوان کود بهاره می توان از آن استفاده کرد.